Družinam v stiski smo polepšali praznike

V Supernovi verjamemo v dobro in moč lepih gest.

In ker je bilo leto 2020 za marsikoga še posebej naporno, smo se odločili, da vsaj nekoliko polepšamo praznike tistim družinam, ki si čarobnost v tem času najtežje privoščijo.

Povezali smo se z Zavodom 364, ki ž več let vodi projekt Božiček za en dan, in z njihovo pomočjo razdelili 5.000 € na Darilnih karticah Supernova. Kartice smo z lepimi željami in veliko srčnosti podarili 20 družinam v stiski iz vse Slovenije. Upamo, da smo jim tako vsaj za trenutek pomagali razbremeniti vsakodnevne skrbi in poskrbeli, da se v prazničnih dneh na obraz prikrade pristen in srečen nasmeh. 

Na tem mestu pa le nekaj zgodb družin, ki smo jih osrečili:

Enostarševska družina – mati in 5 otrok (2 osnovnošolca in 3 otroci v starosti do 3 let)

Mati na porodniškem dopustu se nahaja v težki socialno-materialni situaciji. Kljub pomoči iz različnih področij, mati otrokom težko zagotavlja primerno prehrano, obleko, obutev in vse, kar je potrebno za predšolsko vzgojo ter šolanje otrok.

Samohranilska družina – mati s kar 8 otroci (5 šoloobveznih in 3 predšolski)

Gospa je v letu 2019 doživela smrt partnerja (moža), katerega dohodki skupaj z denarno socialno pomočjo so bili edini vir preživetja družine. Je brezposelna, a ker so otroci še tako majhni, verjetno še nekaj let ne bo mogla v službo, saj jo družina potrebuje doma. Trenutno je družina v precejšnji socialni stiski, saj potrebe in stroški družine presegajo njihove finančne zmožnosti. Veseli bi bili dodatnih finančnih sredstev za prehrano in higienske pripomočke.

Babica – rejnica s 3 vnuki

Gospa je poleti 2020 v celoti prevzela skrb za 3 vnuke, potem ko so le-ti doživljali fizično in psihično nasilje iz strani enega od staršev. Otroci so potrebovali dolgo časa, da so zbrali pogum in izkušnje povedali strokovnim službam. Živijo pri babici, ki jim nudi toplino, ljubezen in vso potrebno skrb za zdrav razvoj. Postopki na sodišču še niso zaključeni, zato ni prejemkov (rejnine) in družina se je znašla v težki finančni stiski.

Izvleček iz pisma Božičku, ki ga je zapisala mati in žena (prejemnica donacije):

Nikoli v življenju si nisem mislila, da bom kdaj pisala Božičku … Božiček je ljubezen, čarobnost, upanje in veselje. In zato se toliko bolj veselim in želim da bi nas izbral in obdaril … Koliko noči je neprespanih! Koliko solz je preteklo! Koliko konfliktov in prepirov s partnerjem! Dovolj imam vsega. Ne zmorem več! A moram zaradi otrok! Božiček prosim pomagaj mi in mi vsaj malo vnesi upanja v boljši jutri. … Naj božični duh napolni vse domove in v domove prinese mir, srečo in zdravje.

Zaradi zagotavljanja anonimnosti ne razkrivamo imen in krajev. Zapisi so skrčeni, povzemajo pa realno situacijo, v kateri se nahajajo družine.

VEČ O DONACIJI >